Wat zeg je?

De communicatie voor een nieuwe, nog te vestigen, talkshow is een enorme klus. Het idee is er… de invulling moet nog ontstaan. Wat is de tone of voice, de specifieke insteek en welke mensen hebben input en kunnen iets bijdragen aan het volwassen worden van onze talkshow?

Bij BlikVeldTV wordt gebouwd worden aan een community van fans die gaan kijken of langskomen in de studio. Dus een website met alle informatie, achtergronden en doorverwijzingen als basis is belangrijk. Daarnaast hebben we een Facebook-pagina voor prikkels, verleidingen en inspiratie.
Al met al een combinatie van creativiteit, schrijfvaardigheid en inzicht. Jessica Rits van MerkVaardig is daarin de rots in de branding en is verantwoordelijk voor alle PR en marketing van BlikVeldTV.

De juiste mix

Een blik achter de schermen. Waar houdt de redactie zich mee bezig?

Van het samenstellen van de onderwerpen tot het afstemmen met de eindredactie en presentator en gasten is het werk van de redactie. Yannick Fritschy en Joris Janssen. Zij voelen als geen ander aan welke diversiteit en dynamiek het programma nodig heeft en gaan op zoek naar gasten die daarbij horen.

Het moet een mix zijn van wat inhoudelijk onderwerpen en luchtigere in de juiste verhouding. Vervolgens moet er gekeken worden of de gasten kunnen en of ze willen aanschuiven als gast aan onze BlikVeldTV-tafel. Als er een toezegging is, gaan ze in gesprek met de gast om te kijken welke invalshoek de beste is. En uiteraard moet dit overgedragen worden aan de presentator. Een enorm klus waarin feeling voor inhoud en de toon van BlikVeldTV een must is. Iets dat Yannick en Joris helemaal in de vingers hebben.

 

Een belangrijke schakel

Fotocredits: ReinOnline

Ooit wel eens een talkshow gemaakt? In deze blog geven we je een blik achter de schermen. Het werk van de schakeltechnicus.

Een talkshow is een combinatie van techniek en inhoud. Technisch gezien is een talkshow een complexe productie. Deels omdat er je de emoties van de mensen aan tafel goed in beeld wil brengen en deels om het geheel interessant te maken. Het zijn immers maar een paar mensen aan tafel die ergens over praten.

Met 5 camera’s brengen we het geheel in beeld. Door te wisselen tussen de camera’s brengen wordt het geheeld spannend en kun je de emotie, de verhouding en de discussie aan tafel goed in beeld brengen.

In de regiekamer is de schakeltechnicus diegene die kiest welke camera er getoond wordt. Soms op basis van de aanwijzingen van de regisseur en soms op basis van eigen keuzes. Bij spannende TV zal de regisseur vaak de leiding nemen en als het wat rustig is, of de regisseur is bezig met anderen dan neemt de schakeltechnicus het initiatief.

Joran Peeks is onze beeldregisseur/schakeltechnicus

Meer lezen over de schakeltechnicus? ReinOnline schreef er een mooie blog over.

 

De vloer op

Ooit wel eens een talkshow gemaakt? In deze blog geven we je een blik achter de schermen. Wat doet een floormanager.

Tijdens de uitzending is de presentator, bij BlikVeldTV Lars Sørensen, in opperste concentratie. Vaak bezig met een de inhoud en richting van een gesprek. Extra info van de regisseur is dan niet echt gewenst. En daar komt de floormanager om de hoek kijken. De floormanager is de baas op de studiovloer. Hij/zij overziet alle techniek, het publiek en de gasten. En is de leidraad voor de presentator.  Monique Pals is de floormanager van onze talkshow!

Ze geeft aan hoeveel seconden er nog is voor dit item, laat weten wanneer er afgerond moet worden. Dit geeft ze aan door met haar handen de vorm van een rondje te maken. Ook kijkt ze of de volgende gast al klaar staat.  Voorafgaand aan de uitzending zorgt ze dat alle gasten een microfoon krijgen en regelt ze dat het publiek op haar plek zit.

Ik mis iets…

Ik hoor het steeds vaker om me heen : veel van mijn vrienden hebben geen TV meer thuis. Ik zelf zit eigenlijk ook nooit meer voor de TV. Hij staat aan, soms als achtergrond terwijl ik aan het werken ben. Soms zelfs op mute als ik even een Youtube-film aan het kijken ben. Sowieso is er al jaren een trend gaande.  Er kijken inderdaad steeds minder mensen naar de TV.

Voor alles mensen van Nederland
TV zou een afspiegeling moeten zijn van de samenleving. Maar volgens mij zijn we de aansluiting al lang kwijt. De commerciëlen tellen wat mij betreft niet mee. Die stemmen hun programma’s af op de kijkers die spullen kopen. Dan kan je ze niet kwalijk nemen. De publieke omroep zou, naar mijn mening, echt meer mogen aansluiten bij alle mensen van Nederland. Er zijn een paar goede voorbeelden en probeersels. Het jeugdjournaal is al sinds jaar en dag een belangrijke peiler voor kinderen. Streetlab is een fantastisch initiatief om meer jongeren te trekken.

Een kloof in NL
Veel van de programma’s die ik zie, zijn gemaakt vanuit een negatief perspectief of zure benadering en bedoeld voor de ‘elite’. Mensen met een HBO of universitaire achtergrond die overdag Radio 1 luisteren, de Volkskrant of het NRC lezen.  Geen wonder dat er een kloof ontstaat. Ik denk dat de publieke omroep hierin een rol speelt. Zelfs een programma als De Wereld Draait Door, met de ‘snelle’ Mathijs en het 1-minuut-muziekje, is zijn snelle imago compleet aan het verliezen. Vorige week was er eerst een item van 15 minuten over een kunstenaar en en daarna 12 minuten over een boek. Menschen…

De ideale mix
Ik begrijp heel goed dat steeds meer van mijn vrienden afhaken bij ‘reguliere’ TV. Ze gaan voor een Netflix serie of kijken even terug op uitzending gemist. Bijvoorbeeld als ze via social media ergens op geattendeerd worden.

Kortom. Ik mis iets.

 

Ik wil programma’s die een afwisseling zijn tussen amusement, inhoud en duiding. Ik wil nieuwsgierige journalisten die antwoorden zoeken. Ik wil diepgang maar niet met een air van ‘dit zou je allang moeten weten’. Ik zoek naar een insteek van het jeugdjournaal maar dan voor volwassenen. Met een reële blik naar de toekomst. Duiding en eerlijkheid naar het heden.

O wacht.  Dat is BlikVeldTV  😉